ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ | ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ

Επιλέγω προσεκτικά την τοποθεσία του σπιτιού:

Επιλέγω το διαμέρισμα / σπίτι το οποίο να είναι κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα, φαρμακεία κλπ., έτσι ώστε να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες μου.Είναι προτιμότερο το σπίτι που θα μισθώσω, να είναι κοντά στην απασχόληση μου ή όχι; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, δεδομένου ότι η διαμονή σε απομακρυσμένη περιοχή από την εργασία / πανεπιστήμια, θα απαιτεί υψηλότερο κόστος μετακίνησης και κυρίως περισσότερο χρόνο.

 

Θέση στάθμευσης: Αν διαθέτω αυτοκίνητο, καλό θα είναι το σπίτι να προσφέρει θέση στάθμευσης  ή να βρίσκεται σε  περιοχή που θα υπάρχει δυνατότητα  εύκολης εύρεσης χώρου στάθμευσης.

 

Ιδιοκτήτης του ακινήτου: Να επιβεβαιώσω τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου,  ζητώντας το συμβόλαιο αγοράς του σπιτιού και την αστυνομική του ταυτότητα,  πριν την υπογραφή συμφωνητικού μίσθωσης και την καταβολή εγγυήσεων, μισθωμάτων  ή προκαταβολής.

 

Εγγύηση: Κατά την έναρξη της  μίσθωσης, είθισται να καταβάλλονται από τον μισθωτή στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, συνήθως ένα ή δύο μηνιαία μισθώματα ως εγγύηση καλή διατήρησης του ακινήτου. Η εγγύηση είναι μια πράξη, που έχει καθιερωθεί εθιμοτυπικά, ρυθμίζεται ελεύθερα από τις συμφωνίες των συμβαλλόμενων μερών, σχετικά με το αν θα καταβληθεί προκαταβολικά, αν θα αναπροσαρμοσθεί στα μελλοντικά μισθώματα, καθώς και πώς θα επιστραφεί κατά τη λήξη της μίσθωσης. Δεν υπάρχει ειδικός νόμος που να προβλέπει την καταβολή εγγύησης εκ μέρους του μισθωτή για την κατάρτιση του συμφωνητικού. Γενικά σκοπεύει στην οικονομική εξασφάλιση του ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, αν για παράδειγμα αρνηθεί να πληρώσει το ενοίκιο ή κάνει ζημιά στο ακίνητο, τότε ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να κρατήσει την εγγύηση (ή ένα μέρος της) ως αποζημίωση.

 

Παροχές / Λογαριασμοί: Κάνω αυτοψία στους μετρητές για το νερό και το ρεύμα, ελέγχω τις ενδείξεις τους και καταγράφω τις  τιμές τους παρουσία του ιδιοκτήτη. Ζητώ να δω εξοφλητική απόδειξη των λογαριασμών και τις καταγραφές της κατανάλωσης τους, που αναγράφονται σε αυτούς, για να κάνω αντιπαραβολή με τις πραγματικές ενδείξεις.

 

Ασφάλεια:  Αλλάζω οπωσδήποτε την κλειδαριά στο σπίτι / διαμέρισμα που θα νοικιάσω και, αν υπάρχει συναγερμός, τον κωδικό ενεργοποίησης.

 

Ζημιές: Ελέγχω το σπίτι που σκοπεύω να νοικιάσω,  για τυχόν υγρασίες (ιδίως στην κουζίνα και το μπάνιο), φουσκωμένα πατώματα, φθορά στις οικιακές συσκευές (αν υπάρχουν), στις πόρτες, στις ντουλάπες, στα ρολά, στις τέντες, γενικά στα ηλεκτρολογικά & τα υδραυλικά του σπιτιού. Ελέγχω επίσης τη λειτουργία του συναγερμού και των κλιματιστικών (αν υπάρχουν).

 

Διάρκεια μίσθωσης: Οι μισθώσεις κατοικίας βάσει νόμου έχουν υποχρεωτική διάρκεια 3 έτη. Ακόμα κι αν το υπογεγραμμένο συμβόλαιο είναι 2ετές, ο ενοικιαστής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι για 3 χρόνια. Εάν έχει υπογραφεί συμβόλαιο διάρκειας μεγαλύτερης των 3 ετών, τότε ισχύει αυτή η διάρκεια. Στην περίπτωση που ο ενοικιαστής θέλει να φύγει πριν τη λήξη της 3ετίας από το σπίτι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει τα ενοίκια που θα χάσει μέχρι το τέλος της 3ετίας.

 

Λοιπά θέματα: Εξετάζω  τι είδους θέρμανση διαθέτει το σπίτι και πως διαχειρίζονται το θέμα οι συγκάτοικοι, ποιος είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων κοινόχρηστων δαπανών, υπάρχει ανελκυστήρας, ποιες είναι οι χρήσεις που επιτρέπει ο κανονισμός  π.χ., καθώς και αν επιτρέπονται τα κατοικίδια.

Join The Discussion

Compare listings

Compare