ΤΑ 5 KEY POINTS ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ 5 KEY POINTS ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην πορεία του κλάδου, στον οποίο υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά τις συμφωνίες που ολοκληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρείται από την πανδημία.  Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα θέματα στα οποία θα έπρεπε να εστιάσει κάποιος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Παρακάτω συνοψίζονται τα σημαντικότερα σημεία της συγκεκριμένης αγοράς:

  1. Παραμένει υψηλή η ζήτηση επενδυτικών ακινήτων (investment properties) με σημαντικότερα κριτήρια επιλογής την απόδοση, την τοποθεσία και τη δυνατότητα άμεσης μίσθωσης (εφόσον μείνει κενό). Το ενδιαφέρον των επενδυτών, επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά καταστημάτων.  Ακολουθούν  τα αυτόνομα κτίρια τα οποία διαμορφώνουν κυρίως σε  μικρά studios επιφάνειας από 40 τ.μ. – 60 τ.μ.
  2. Προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της εστίασης, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας οπότε  η  κλασική ανάπτυξη νέων σημείων, για τις επιχειρήσεις του κλάδου  είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Όμως, έχει προκύψει  μία νέα μορφή ανάπτυξης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – η οποία πραγματοποιείται με τη μίσθωση οικοπέδων με καλή πρόσβαση και υψηλή προσέλευση αυτοκινήτων, στα οποία αναπτύσσονται  οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τη μορφή καντίνας, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό σε σχέση με την πανδημία, καθώς οι πελάτες εξυπηρετούνται σε ανοιχτό χώρο. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, οι εταιρίες αποφεύγουν τον έντονο ανταγωνισμό ο οποίος έχει παρατηρηθεί στο κέντρο της  Θεσσαλονίκης.
  3. Υπάρχει έλλειψη γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην ανατολική   αλλά και στη  δυτική πλευρά. Η υψηλή ζήτηση για αυτού του είδους τους χώρους, η οποία παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται να παραμένει υψηλή, σε σχέση με την αντίστοιχη προσφορά.  Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις (για παράδειγμα η ανακατασκευή αυτόνομων κτιρίων σε χώρους γραφείων).
  4. Υπάρχει έντονη κινητικότητα στους συμβολαιογράφους με αυξημένες μεταβιβάσεις, λόγω του αφορολόγητου στη γονική παροχή, το νέο μέτρο  προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
  5. Σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις  προσπαθούν να  ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στο διαδίκτυο – γεγονός  που συντελεί στην αύξηση της ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους με συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. ύπαρξη ράμπας, εύκολη πρόσβαση, ύπαρξη και γραφειακών χώρων στο συγκεκριμένο ακίνητο, θέματα ασφάλειας, κλπ.)

Καραπιπέρης Στέλιος, Οικονομολόγος, Μ.Β.Α.

Επικεφαλής  Τομέα Ερευνών & Διαπραγματεύσεων Γραφείου Θεσσαλονίκης  της Δανός an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE

Join The Discussion

Compare listings

Compare