ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ 2022

Αν και η πανδημία και η ενεργειακή κρίση αφήνουν το αποτύπωμά τους, η οικονομία το 2021 κατάφερε να επανεκκινήσει  και σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη στη χώρα μας κυμάνθηκε στο 8,5% για το 2021.

Με τη ζήτηση να παραμένει ενεργή ιδιαίτερα για δρόμους υψηλής ζήτησης (High Streets) όπως η οδός Ερμού στην Αθήνα, η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο του Πειραιά, η Γλυφάδα, η Κηφισιά και στα επιτυχημένα εμπορικά κέντρα, που και εκεί εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση, χωρίς όμως να  υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι προς μίσθωση.

H ζήτηση παραμένει ενεργή και για δευτερεύουσες περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Νέα Ιωνία κ.α.

Με τον αέρα να έχει θέση, σχεδόν σε κάθε σύμβαση μίσθωσης καταστήματος, τα μηνιαία μισθώματα κυμαίνονται στην οδό Ερμού από 180-250€/τ.μ., στην οδό Τσιμισκή από 90-130€/τ.μ., στον Πειραιά από 40-80€/τ.μ., στην Κηφισιά από 80-120€/τ.μ., στη Γλυφάδα από 70-130€/τ.μ. και στις δευτερεύουσες περιοχές κατά μέσο όρο 30-60€/τ.μ.

Εύρωστες και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη του δικτύου τους, είναι όλες οι εταιρείες super market,  με ζήτηση για μεγάλα καταστήματα με επιφάνεια 1.000 τ.μ. – 2500 τ.μ. αλλά και μικρότερα των 500 τ.μ., ώστε να καλύπτουν τα κενά σε μικρότερες περιοχές / γειτονιές, με μισθώματα που μπορεί να ξεκινούν στα 10€/τ.μ. και να φτάνουν τα 20€/τ.μ., ανάλογα τη θέση και την κατάσταση που παραδίδεται κάποιο ακίνητο στη μισθώτρια.

Στα επιτυχημένα εμπορικά κέντρα, τα μηνιαία μισθώματα ξεκινούν στα 50€/τ.μ. και φτάνουν έως τα 100€/τ.μ., ενώ οι μηνιαίες κοινόχρηστες δαπάνες κυμαίνονται από 8-12€/τ.μ. και το μίσθωμα βάσει ποσοστού επί του τζίρου (Turn Over Rent) στο 6-14%.

Νέο εμπορικό πάρκο αναπτύσσεται επί της οδού Πειραιώς 54,  με την έναρξη λειτουργίας του να εκτιμάται πως θα  πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. που κατανέμονται σε 14 καταστήματα και 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Έχουν ήδη συμφωνήσει μίσθωση χώρου εταιρείες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, LC Waikiki, Μουστάκας, Mc Donald’s κ.α.

Σε γενικές γραμμές η ελληνική αγορά στις αρχές του 2022 και μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία , επανερχόταν στην κανονικότητα, οι εμπορικές επιχειρήσεις αναπτύσσονταν και οι επενδυτές αναζητούσαν μισθωμένα εμπορικά ακίνητα με αποδόσεις 6,5% -7,5% ανάλογα την περιοχή (για καταστήματα στην οδό Ερμού, όπου η προσφορά είναι μηδενική, οι αποδόσεις δεν θα ξεπερνούσαν το 5,5%) .

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ των άλλων δημιούργησε ανακατατάξεις και στην διεθνή εμπορική αγορά , επηρεάζοντας την λειτουργία των  Ρωσικών εμπορικών επιχειρήσεων, λόγω της επιβολής των οικονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί , αλλά και  αναστολή της λειτουργίας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών εταιρειών στη Ρωσία, με σημαντική δραστηριότητα στην χώρα, όπως η Η&Μ η οποία έκλεισε 168 καταστήματα,  η εταιρεία Inditex που  έκλεισε 502 καταστήματα Ζara, η ΙΚΕΑ που έκλεισε 17 καταστήματα , η Nike η οποία δεν αποστέλλει πλέον παραγγελίες μέσω διαδικτύου στη Ρωσία, η Puma η οποία ανέστειλε τις παραδόσεις της στη Ρωσία, ο Όμιλος Prada ο οποίος ανέστειλε την λιανική δραστηριότητα του στη Ρωσία κ.α.. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κάποια σχετική αβεβαιότητα  στην ελληνική εμπορική αγορά, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πρώιμο να αποτυπωθούν.

 

Οι εμπορικές επιχειρήσεις ευελπιστούν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, καθώς  και την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς μέσω της αποτύπωσης της χαλάρωσης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του Covid -19 από την Ελληνική Κυβέρνηση , ώστε με σταθερά βήματα προσαρμογής,  να μπορέσουν βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα τους.

Αυγερίου Ευμορφία

Head of Property Management & Retail Centers Consultancy Dept. | Danos Athens

Join The Discussion

Compare listings

Compare