ΖΩΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Παρόλο που διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο με τη νέα έκρηξη κρουσμάτων  της πανδημίας του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, αυτά τα γεγονότα δεν  φαίνεται   να επηρεάζουν την αύξηση στις τιμές των ακινήτων, εφ’ όσον λόγω του αυξανόμενου  πληθωρισμού τα ακίνητα αποτελούν την ασφαλέστερη επένδυση.

Υπάρχουν όμως πολλοί και ουσιαστικοί παράγοντες που οδηγούν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Καταρχάς, ένας κύριος παράγοντας είναι η μεγάλη έλλειψη προσφοράς σε νεόδμητες κατοικίες, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης  που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009 οι κατασκευαστικές εταιρίες σταματούσαν η μια μετά την άλλη τις οικοδομικές τους δραστηριότητες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πολλές από αυτές τα κατάφεραν, ενώ άλλες δεν άντεξαν την οικονομική κρίση και με υπερδανεισμούς ισοπεδώθηκαν. Αυτή η διακοπή της κατασκευής νεόδμητων ακινήτων από το 2010 έως το 2018 περίπου δημιούργησε συσσωρευμένη ζήτηση για αγορά νεόδμητων κατοικιών από υποψήφιους επενδυτές,  εγχώριους ή αλλοδαπούς.

Από το 2016-2017 παρατηρήθηκε μια αύξηση στην ιδιωτική κατασκευή και όπως ήταν αναμενόμενο από το 2018-2019 ξεκίνησαν και οι κατασκευαστές εταιρίες να εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες. Πάνω που φαινόταν ξανά ‘’άνθιση’’ για τον κατασκευαστικό τομέα, το Mάρτιο του  2020 ξεκίνησε η πανδημία, όπου έφερε και πάλι μεγάλο περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας. Σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση των οικοδομικών υλικών, ο κατασκευαστικός τομέας δέχτηκε για ακόμη μια φορά ένα δυνατό πλήγμα.

Επιπρόσθετα, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις τιμές πώλησης των ακινήτων, είναι η βραχυχρόνια μίσθωση. Λόγω της  αύξησης των τιμών των ενοικίων, οι ιδιώτες επιλέγουν να στραφούν σε λύση στεγαστικού δανείου για αγορά ακινήτου ή οικοπέδου, αφού οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξήσεις επιτοκίων στους επόμενους μήνες.

Είναι πολύ σημαντικό αν αναφερθεί ότι έως τώρα τα νεόδμητα ακίνητα είχαν αρχική τιμή πώλησης από 3.000€/τ.μ.  σε αστικές περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων και φτάνουν έως τα 4.000€/τ.μ. σε περιοχές μέσα στο κέντρο των πόλεων καθώς και σε τουριστικές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος. Λογικό συμπέρασμα είναι λοιπόν, ότι σε συνάρτηση με τα νεόδμητα, σε τροχιά ανόδου είναι και  οι τιμές στα ακίνητα της τελευταίας 10ετίας.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση προσπάθησε μέσω του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στην αγορά νεόδμητων κατοικιών, να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και γενικότερα να ενισχύσει την αγορά ακινήτων, ισορροπώντας την πτώση των προηγούμενων χρόνων.

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι τιμές των ακινήτων στη Κρήτη εξακολουθούν να είναι ελκυστικές, σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου. Συνεπώς, οι ιδιώτες αγοραστές όσο και οι θεσμικοί επενδυτές, έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν εξαιρετικές προοπτικές καλών αποδόσεων.  Ειδικότερα, υψηλή παραμένει η ζήτηση διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται πλησίον του κέντρου των κυριότερων πόλεων του νησιού.  Τέλος, υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον και για κατοικίες ή καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δώσουν ώθηση στην πραγματοποίηση νέων αγοραπωλησιών. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι για μία ακόμη φορά, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η αγορά του Real Estate δείχνει ανθεκτικότητα, σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας και αποτελεί το πλέον ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο».

Αρθρογραφία του Γιάννη Αναγνωστάκη, Τμήμα Προώθησης & Αξιοποίησης Ακινήτων του ομίλου Danos – an alliance member of BNP Paribas Real Estate

 

Join The Discussion

Compare listings

Compare