Πως αλλάζει την αγορά ακινήτων το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων; Πως επηρεάζεται ο τουρισμός;

  • 2 εβδομάδες ago
  • Νέα

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο 5170/2025, το οποίο είναι σε ισχύ από τη 1η Οκτωβρίου, τείνει να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα ακίνητα αυτού του είδους.

Ο στόχος του υπουργείου είναι αφενός μεν η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και αφετέρου ο επί ίσοις όροις ανταγωνισμός.

Με απώτερο σκοπό τόσο τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας φιλοξενίας της χώρας, όσο την εξομάλυνση του στεγαστικού προβλήματος των πολιτών, η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια.

Συγκεκριμένα, τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας  χρήσης βάσει του νέου οικοδομικού κανονισμού.

Στις νέες υποχρεώσεις προστίθεται η διάθεση φυσικού φωτισμού, ο αερισμός και ο κλιματισμός. Επιπρόσθετα, τα ακίνητα οφείλουν να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης (που καλύπτει τυχόν ζημιές ή ατυχήματα), υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, καθώς και πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης.  Τέλος, υποχρεωτική γίνεται η παροχή πυροσβεστήρων, ανιχνευτών καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακού, σήμανση διαφυγής,  φαρμακείο πρώτων βοηθειών και οδηγός αριθμών έκτακτης ανάγκης.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο, όπου η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η συνεχόμενη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ανάλογη της άνθισης του τουρισμού και της αύξησης του αριθμού επισκεπτών στην χώρα.

Το υπουργείο, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, θα προβεί σε ελέγχους συμμόρφωσης και επιβολή κυρώσεων και προστίμων.  Έχοντας ήδη ενημερώσει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικά και μέσω εγκυκλίου σχετικά με τους νέους κανόνες, όσα καταλύματα δεν πληρούν τον πολεοδομικό κανονισμό που αναφέραμε, διαγράφονται τόσο από τα αρχεία της ΑΑΔΕ όσο και από το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και με αυτό τον τρόπο χάνεται ο αριθμός μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).

Η νέα κατάσταση επηρεάζει την αγορά ακινήτων.  Τα ακίνητα, που δε θα μπορούν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, θα αυξήσουν τον αριθμό των προσφερόμενων ακινήτων προς πώληση ή  μακροχρόνια μίσθωση.  Αυτό δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της χώρας να βρουν μια λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα, ενώ παράλληλα τα προσφερόμενα ακίνητα (υπό φυσιολογικές συνθήκες) θα απορροφήσουν σταδιακά τη τάση της αύξησης των τιμών στην αγορά κατοικίας.

Τέλος, ο τουρισμός της χώρας θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει ανοδικά δείγματα. Τα επίπεδα των κρατήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων δεν επηρεάζονται αρνητικά, αντιθέτως θα αυξηθούν, ενώ τουριστικά καταλύματα μικρότερου βεληνεκούς, που ανταγωνίζονταν τις τιμές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα παρουσιάσουν αύξηση επισκεψιμότητας, τονώνοντας κι αυτά με τη σειρά τους την ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμό στη χώρα μας.

Αρθογραφία Μιχάλης Τζανάκης, Property Marketing & Management Dept. – Δανός – Μελάκης Γραφεία Κρήτης