Η «Χρυσή» ευκαιρία της Κρήτης, μετά τη διαφοροποίηση του προγράμματος, και τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα.
Η εμφάνιση της Golden Visa στη χώρα μας κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, που ήρθε για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι απέκτησαν άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος αυτού, μεταξύ 2011 και 2019, ενώ το 2023 οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 299%, φτάνοντας συνολικά τις 1.262 το πρώτο δίμηνο του 2023, συγκριτικά με τις 316 αιτήσεις που είχαν καταχωρηθεί την ίδια περίοδο πέρυσι (2022).
Από την 1η Αυγούστου 2023 το ποσό επένδυσης για την εξασφάλιση της Golden Visa αυξήθηκε από τις 250.000 € στις 500.000 € για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη. Συνολικά όμως, η Golden Visa στην Ελλάδα είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές, διότι κατατάσσεται μέσα στις φθηνότερες της Ευρώπης και ταυτόχρονα η ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει μία από τις φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη και στην τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.
Μέχρι πρότινος στην ελληνική κτηματαγορά πρωταγωνιστούσαν κατά μεγάλο ποσοστό, ισραηλινοί επιχειρηματίες και επενδυτικές εταιρείες, όμως μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς και τα γεγονότα που ακολούθησαν στο νότιο Ισραήλ και στη Γάζα, την εμφάνισή τους στο προσκήνιο έκαναν και απλοί πολίτες – φυσικά πρόσωπα και ισραηλινές οικογένειες, προκειμένου να εγκατασταθούν για κάποιο καιρό – ή ακόμα και μόνιμα – στην Ελλάδα, έχοντας ταυτόχρονα και εύκολη πρόσβαση στην πατρίδα τους. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που προτίθενται να δαπανήσουν πάνω από 250.000 €, πραγματοποιώντας μια επένδυση που θα τους δώσει παράλληλα τη δυνατότητα να αποκτήσουν την Golden Visa, με δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και ελεύθερης μετακίνησης σε χώρες της ζώνης Schengen. Επισημαίνεται ότι τα 250.000 € είναι μια συνηθισμένη μέση τιμή για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στο Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και άλλες μεγάλες πόλεις του Ισραήλ.
Η Κρήτη, αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική περιοχή για επενδυτές από το εξωτερικό, που αναζητούν ευκαιρίες για αγορά ακινήτων. Ο κυριότερος παράγοντας για τους ξένους αγοραστές κατοικιών είναι οι σχετικά χαμηλές τιμές ακινήτων, που επικρατούν σε ολόκληρη την ελληνική αγορά, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του νησιού και το αξιοζήλευτο μεσογειακό κλίμα του. Πολλές είναι και οι αναπτύξεις στο νησί, καθώς στα σκαριά βρίσκονται επενδύσεις εκατομμυρίων, που αφορούν την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων και πολυτελών κατοικιών, όπως και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που θα αποτελεί το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο στη Μεσόγειο και συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην Κρήτη και την Ελλάδα, γεγονός, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει το νησί ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό.
Τέλος η Κρήτη με συγκριτικά πλεονεκτήματα τη γεωγραφική θέση, τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και τα ελκυστικά επίπεδα τιμών και κόστους ζωής, βρίσκεται σε θέση ισχύος, έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, που προκύπτουν από τις τρέχουσες γεωπολιτικές συγκυρίες και να καταστεί πόλος έλξης κεφαλαίων και επενδύσεων αγοραστών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα της Golden Visa.
Αρθρογραφία του Μιχάλη Καμπιτάκη, Τμήμα Προώθησης & Αξιοποίησης Ακινήτων Danos Greece – an alliance member of BNP PARIBAS Real Estate